Baskien, Kantabrien, Esturia, Galicien
Från Biarritz till spanska gränsen är det bara 30 minuters bilresa och ytterligare 15 minuter så är man framme i San Sebastian (eller Donostia som staden heter på baskiska). Vi parkerade Moxie vid sjukhuset utanför staden och promenerade ner till centrum vid havet, det tog ca 1 timme. Vi hade bara tänkt titta runt lite och äta lite lunch för att få en känsla för staden men vi blev inte så begeistrade. Visserligen behöver man ofta lite mer tid för att få en känsla för ett ställe. Vi var nere vid stranden, La Concha, och strosade sedan genom centrum. San Sebastian är känt för att ha världens kanske bästa mat, i alla fall flest Michelin-retauranger per invånare. Vi stannade vid en liten restaurang som såg trevlig ut och vi åt riktigt god mat även om den var enkel, musslor i marinad och till det åt jag sedan bläckfisk och Jean-Claude ankbröst. Vi var väldigt nöjda! Regnet hängde dock i luften så vi skippade gamla stan och gick istället en timme tillbaka till Moxie för att fortsätta resan utmed kusten och hamnade så småningom i Zumaia.
Vi parkerade på en stor parkeringsplats tillsammans med flera andra husbilar. Det var väldigt centralt så att promenera in till byn tog max 10 minuter. Zumaia är en väldigt liten by men ändå mysig. Det finns två stora stränder mellan de höga klipporna och många besöker de s.k. ”Flysch”. Det är klippformationer som man endast kan se när det är lågvatten. Vi insåg att Zumaia ligger utmed leden ”Sentiere di Compostela” eftersom vi mötte flera människor med ryggsäckar och vandringsstavar. Det har varit en liten dröm att någon gång vandra den leden men efter att vi åkt längre och längre mot Santiago di Compostela insåg vi att leden ofta går utmed de vanliga vägarna och det känns inte alls roligt.
Vi åkte vidare utmed kusten och passerade Bilbao, vi hade ingen lust att stanna i ytterligare en storstad så vi åkte vidare mot Santander. Från Zumaia tog det ca två timmar utmed en fantastisk kustväg och vi kom nu till regionen Kantabrien. Vi hittade en ställ-plats relativt nära den fina stranden Sardinero. Vi hade tur för vi fick den sista ställ-platsen för den dagen! Det är nu den 11 oktober och idag är det strålande solsken och varmt, i shorts och linne tog vi en långpromenad för att utforska området och det är verkligen vackert här. Vi satte oss på en restaurang nere vid havet och bara njöt av att kunna sitta i solen. Dagen därpå hade vi bestämt oss för en långpromenad ut till en udde där slottet ”Palacio de la Magdalena” ligger. Slottet var kungafamiljens sommarresidens mellan åren 1913 – 1930. Sedan gick vi barfota på stranden och totala sträckan blev 11 km. Dagen därpå promenerade vi också men passade även på att sola och bada i några timmar. Det var helt underbart! Vi såg faktiskt inte själva staden Santander, det får bli nästa gång!
Färden gick vidare mot Gión (Asturien) men det verkade inte så fint där så vi fortsatte mot Foz, inte heller fint men vi stannade över natten i alla fall. Nu är vi i Galicien och morgonen därpå fortsatte vi mot Cõruna (eller A Cõruna som man också säger). Som de flesta andra städer som ligger vid havet är det väldigt fina stränder och Atlantens vatten är klart och fint. Vi parkerade ganska centralt med flera andra husbilar och promenerade runt hela stranden mot Herkules-tornet som är stadens landmärke (det är också världens äldsta fungerande romerska fyr). Vi promenerade genom gamla stan och här hittade vi det jag ville äta ”Pulpa a feira”. Det är kokt bläckfisk i olja och kryddor som serveras med bröd och är Galiciens specialitet och nationalrätt. Naturligtvis åt vi ”Pintxos” tidigare på kvällen, det är Baskiens och Galiciens typ av tapas. Nästa anhalt var Santiago de Compostela (huvudort i Galicien). Staden är slutmålet för de flesta pilgrimer och här samlas man på torget för att gratulera varandra och njuta av katedralen efter lång vandring. Vi parkerade Moxie lite utanför staden och tog bussen fram och tillbaka, det var väldigt smidigt. Santiago de Compostela är en charmig stad men det är fullproppat med turister, även i Oktober. Nu går färden vidare mot Portugal.
Värt att veta om nordvästra Spanien
– I Baskien och Galicien finns fler Michelin-restauranger än någon annanstans (beräknat på antal invånare). Många anser att världens bästa mat finns här i nordvästra Spanien.
– Klimatet här är milt men med mycket regn året runt och skiljer sig ganska mycket från övriga Spanien.
– Området är känt för sin storslagna natur med mycket vind, vågor och branta klippor.
– Galicien har väldigt fiskrika vattendrag och räknas som ett av världens viktigaste fiskeområden.
– Förutom huvudorten Santigao de Compostela i Galicien och de större orterna Bilbao och San Sebastian i Baskien räknas även städerna Vigo och ovan nämnda Santander samt A Cõruna som viktiga.
– Den här delen av Spanien har få turister jämfört med övriga Spanien men lockar allt fler turister p.g.a att området är oexploaterat.