Jylland
Den 23 september 2024 startade vi från Ulricehamn och tog båten i Göteborg mot Fredrikshavn. Vi tittade lite på ställ-plats i Fredrikshavn men de såg inte roliga ut. Vi tänkte skippa Skagen eftersom vi har varit där flera gånger tidigare och åkte därför direkt mot västkusten. Vi hittade en lite enslig ställ-plats i Sindal, ca 23 km från Fredrikshavn. Det var bara vi där men det verkade ganska lugnt och det fanns toalett. Eftersom vi ätit buffé på båten så var vi mätta och stannade egentligen bara där för att sova. Morgonen därpå åkte vi mot Løkken som ligger precis vid Atlantkusten, där har vi också varit tidigare men det var många år sedan och vi kom ihåg det som väldigt fint. Dock i september månad med regn och allting stängt var det ingen höjdare……..
Vi åkte vidare mot Thorsminde och Hvide Sande som ligger ute på en strandremsa och som jag läst skulle vara väldigt fint och det var det verkligen också. September kan ju vara väldigt fint och man skulle kunna tagit fina promenader här men som sagt, regnet hängde över oss hela tiden och det var inte kul att promenera. Vi fick dock lite lunch med fin utsikt och ”frisk fisk”. Tur att det inte var sjuk fisk på menyn……
Färden gick vidare mot Esbjerg, där ville jag titta på statyn ”Mennesket ved havet”. Det är en 9 meter hög staty av människor som blickar ut mot havet. Vi fick i alla fall en fin promenad i Esbjerg och stod parkerade precis vid havet tillsammans med några andra husbilar. Efter en natt med mycket regn och blåst åkte vi sedan till Ribe som är Danmarks äldsta stad och här finns också Danmarks äldsta hotell, från 1581. Ribe är en charmig liten stad som påminner mycket om de tyska små charmiga städerna, kanske inte så konstigt med tanke på att det bara är ca 57 km till tyska gränsen.
Värt att veta om Jylland
– I norra Jylland ligger favoriten för många, nämligen Skagen. Känt för sitt otroliga ljus och de båda haven Skagerakk och Kattegatt som möts vid yttersta spetsen av Skagen.
– Västkusten på Jylland består av mängder med fina sandstränder och små charmiga byar. På mellersta Jylland hittar man också hela Danmarks stolthet, Legoland. På östra Jylland hittar man också stränder men inte lika många. Östra Jylland är dock en bra utgångspunkt för seglare, då kan man lätt segla till Danmarks pärlor i Kattegatt, Läsø och Anholt.
– I södra Jylland hittar man Danmarks äldsta stad, Ribe, som sägs ha grundats 710 e. K. Andra kända städer på Jylland är bl.a Herning, Kolding, Randers, Silkeborg, Viborg, Ålborg och Århus.
– Den danska delen av Jylland har runt 3 miljoner invånare och den tyska delen ca 1 miljon invånare. Gränsen Danmark/ Tyskland har ändrat sig många gånger under historien.
– På Jylland och i hela Danmark äter man gärna smørrebrød, wienerbröd, sill och annan fisk. ”Stjerneskud” är en populär rätt med ett överflöd av fisk och skaldjur. Røde pølser känner vi till sedan länge och danskarna själva äter gärna stekt fläsk. Vad dricker man i Danmark? Öl förstås ”-Hvornær smager en Tuborg bedst? -Hvergang!” och de flesta känner nog till gammeldansk.